Lagarul de concentrare Dachau

DACHAU A FOST PRIMUL LAGAR DE CONCENTRARE NAZIST INFIINTAT IN GERMANIA. ACESTA A FOST INFIINTAT PE LOCUL UNEI FABRICI DE MUNITII, ABANDONATE, LANGA ORASUL DACHAU. LAGARUL DE CONCENTRARE DACHAU SE AFLA SITUAT LA 16 KM NORD-VEST DE ORASUL MUNCHEN, IN LANDUL BAVARIA.

lagar dachau

Lagarul si-a inceput activitatea in 22 Martie 1933, la ordinele lui Heinrich Himmler, comandant suprem al SS-ului. Himmler, comandant interimar al politiei din Munchen, a descris oficial lagarul ca fiind „primul lagar de concentrare pentru detinuti politici”.

Dachau a folosit drept model pentru celelalte lagare de concentrare infiintate ulterior. Desi figura ca „lagar de concentrare” si nu „lagar de exterminare” rata mortalitatii foarte mare si metodele folosite pentru a ajunge la aceste morti au fost asemanatoare lagarelor de concentrare.

La Dachau au fost internati peste 200.000 de detinuti, din peste 30 tari, din care aproape o treime erau evrei. Se estimeaza ca peste 25.000 de persoane au murit in lagarul de la Dachau, iar peste 10.000 in lagarele conexe ale acestuia. Majoritatea acestor decese s-au datorat imbolnavirilor, malnutritiei si sinuciderilor. La inceputul lui 1945 o epidemie de tifos a facut ca rata mortalitatii sa fie foarte ridicata.

Impreuna cu lagarul Auschwitz-Birkenau (Auschwitz II), Dachau a devenit simbolul lagarelor de concentrare naziste.

Odata cu inaintarea fortelor aliate tot mai multe lagare naziste au fost eliberate, iar prizonierii transportati in alte lagare. Mii de detinuri si-au pierdut viata pe drumul catre alte lagare, din cauza foametei, boli, extenuare, malnutritie sau chiar impuscati de gardieni.

La 27 Aprilie 1945, 7.000 de detinuti de la Dachau au fost trimisi catre sud. O zi mai tarziu aproapte toti ofiterii SS au parasit lagarul de concentrare, iar a doua zi cei 67.000 de prizonieri ramasi au fost eliberati de o unitate a ar,atei americane. Unii dintre gardienii de rang inferior, ramasi la fata locului, au fost exacutati de trupele americane.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *