4 motive pentru care nu ar trebui sa minti in CV
|Ce ar trebui sa faci cand nu gasesti un job de ceva timp si in sfarsit ai gasit unul pe care ti-l doresti si e perfect pentru tine? Sau aproape perfect. Sa zicem ca nu indeplinesti toate cerintele. Si nu vrei sa risti sa nu fii ales in urma trimiterii CV-ului. Si atunci te hotarasti sa minti.
Exista un mit conform caruia toata lumea minte in CV. Indiferent ca isi exagereaza realizarile, prelungeste perioada angajarii anterioare sau inventeaza cursuri la care nu au participat vreodata, o “ajustare a CV-ului” este o practica cunoscuta in circuitul de angajare.
IATA 4 MOTIVE PENTRU CARE NU AR TREBUI SA MINTI SAU SA EXAGEREZI IN CV:
O MINCIUNA VA DUCE INTOTDEAUNA LA ALTA
Esti chemat la interviu si intamplator angajatorul te intreaba exact de cerinta despre care ai mintit. Indiferent ca este o responsabilitate pe care ai scris ca ai avut-o la jobul anterior sau ca e o abilitate de a ta, va trebuie sa incepi sa povestesti despre acea cerinta.
Asta daca nu vrei sa profiti de acest moment si sa recunosti ca ai mintit. Dar nimeni nu face asta si mai mult ca sigur nici tu nu o vei face. Si vei incepe sa povestesti. Sa inventezi. Sa minti si mai mult. Si ce se va intampla daca vei primi jobul?
INTOTDEAUNA TE VEI INGRIJORA CA VEI FI PRINS
O data ce spui o minciuna intotdeauna va exista un risc ca cineva sa descopere adevarul. Mai ales daca e vorba de o cerinta necesara activitatii tale zilnice.
Uneori cei care intervieveaza ii suna pe vechii angajatori pentru a-i intreba anumite lucruri legate de responsabilitatile celor pe care doresc sa ii angajeze. Ce se va intampla daca ii va intreba despre responsabilitatea pe care ai zis ca ai avut-o dar de fapt nu a fost asa?
Si atunci cand vei fi prins va fi foarte stanjenitor.
S-AR PUTEA SA NU FACI FATA JOB-ULUI
Daca primesti un job pe baza lipsei de sinceritate, frica de a nu fi prins va fi ultima ta grija. Daca ai mintit despre abilitati sau experienta s-ar putea sa descoperi ca nu poti face fata jobului. Astfel devine stresant si frustrant. Si cel mai rau este ca nu ii poti cere ajutorul sefului pentru ca ai putea risca sa fii descoperit.
ITI VEI RUINA REPUTATIA
Sa zicem ca ai fost prins sau ca seful tau si-a dat seama ca nu prea te descurci cand e vorba de activitatea despre care ai mintit. Daca sa zicem ca esti un angajat excelent si astfel esti iertat, nu vei fi concediat dar va trebui sa recastigi increderea sefului tau.
Daca acea activitatea este foarte importanta, exista riscul concedierii. Si cand iti vei cauta un job nou este posibil ca vechiul angajator sa nu iti dea recomandarile necesare.