Pielea umana: cat de mult sti despre ea ?
|Pielea este cel mai greu organ al omului, cantarind 3-4 kilograme, dar si cel mai extensiv organ, 1.5-2 m. Pentru ca pielea comunica in permanenta cu restul organelor poate indica disfunctii ale altor organe, decat cele de natura dermatologica. Pielea se afla intr-un proces continuu de innoire, astfel ca este un organ care nu are rol doar de invelis. Fiind cel mai expus organ al omului, mediului extern , pielea necesita atentie si ingrijire sporita, mai ales din partea femeilor.
Multi factori pot influenta sanatate si aspectul pielii noastre, de la alimentatie, poluare si pana la factorii genetici.
Pielea reprezinta o suprafata receptorie foarte vasta, protejeaza corpul de leziuni mecanice si microorganisme, participa la secretarea anumitor substante finale pentru metabolism, indeplineste un rol de termoregulatie leaga mediul inconjurator de tot organismul nostru.
Cercetari recente arata ca pentru a diferentia senzatiile tactile, neuronii din pielea umana sunt capabili de calcule complexe, despre care se credea anterior ca pot fi realizate doar de creier.
BINE DE STIUT DESPRE PIELEA UMANA:
- pielea este compusa din trei straturi suprapuse: epiderma, derma, hipoderma.
- pielea insumeaza peste 3 milioane de celule, intre 100 si 300 de glande sudoripare se regasesc pe suprafata acesteia
- 150 terminatii nervoase se regasesc pe toata lungimea pielii
- aproximativ 1 km de vase se sange se intimp pe toata suprafata pielii
- pielea masoare aproximativ 2m patrati, fiind cel mai mare organ al omului
- pe durata zilei, pielea secreta aproximativ 1 litru de sudoare
- pielea este reinnoita de aproximativ 1,000 de ori in durata de viata a unui om
- cel mai gros strat de piele se regaseste pe picior si are aprox. 0.5 mm
- stratul de piele se subtiaza odata cu varsta, dar si din alte cauze: radiatii UV, scaderea colagenului, lipsa somunului…
- glandele sebacee secreta pe zi aprox. 20g de grasime care protejeaza stratul protector al epidermei
- contribuie la reglarea necesarului de apa al organismului si elimina toxinele prin transpiratie
- pielea umana gazduieste mai mult de 30 milioane de bacterii diferite
- pielea este practic impermeabila, fiecare celula fiind inconjurata de lipide precum grasimi, colesterol si ceramide, care creaza o bariera naturala de protectie
- sensibilitatea pielii este crescuta la femei, mai ales in perioada de menstruatie; evitati epilarea cu ceara in acea perioada
ROLURILE DE BAZA ALE PIELII
PROTECTIE
Pielea protejeaza corpul de factori externi, de natura mecanica, fizica sau chimica. Aceasta protectie se realizeaza prin mecanisme imunologice si celulare, dar si datorita elasticitatii si impearmeabilitatii sale.
TRANSMISIE
Pielea reprezinta organul prin care se realizeaza transferulul in corp si lumea exterioara, prin numeroasele terminatii nervoase care primesc stimuli tactili, terminali si de durere.
SCHIMBURI
Prin piele se fac anumite schimburi intre mediul exterior si organismul uman. Pielea este inplicata in procese complexe, de reglare a temperaturii si sinteza vitaminei D, necesara pentru dezvoltarea oaselor.