Drepturi si responsabilitati cand iti cauti un job
|Cand iti cauti un job, exista drepturi si responsabilitati pe care le ai. Iti doresti ca angajatorii sa te respecte ca aplicant. Chiar si atunci cand in urma unui interviu nu ai primit jobul.
Din pacate, nu toti respecta aceste reguli si multi aplicanti nu isi respecta responsabilitatile pe care le au. Daca nu poti controla ce fac angajatorii, cu siguranta poti controla ce faci tu pentru a fi luat in serios.
AI DREPTUL LA:
UN ANUNT DE JOB SINCER
Un anunt de job ar trebui sa descrie in mod complet si sincer postul vacant. Ar trebui sa includa detaliile importante specifice jobului, mai ales atunci cand ar putea diferi fata de cele generale specifice pozitiei respective.
CERINTE ALE JOBULUI CLARE
Daca angajatorul are niste cerinte care nu sunt flexibile, ar trebui sa specifice acest lucru foarte clar. Trebuie sa specifice ca anumite cerinte sunt obligatorii si nu optionale. Cum? Folosind expresii ca “Fara exceptii” si “Nu aplica daca nu indeplinesti aceasta cerinta”. In modul acesta nu lasa loc de confuzii si interpretari. Daca angajatorul este flexibil cand e vorba de anumite cerinte, poate folosi cuvinte ca “ de preferat, dar nu obligatoriu”.
NOTIFICARE CA NU AI PRIMIT JOBUL
Cand angajatorul a luat o deicizie ar trebui sa iti dea o notificare indiferent de decizia lui. Inclusiv daca decizia se intarzie. Asa vei stii ca inca te afli “in cursa” pentru pozitia vacanta.
Din pacate, la noi firmele nu prea anunta aplicantul refuzat atunci cand a fost ales altcineva pentru acel post.
RESPECT PENTRU TIMPUL TAU
Timpul tututor este valoros, inclusiv al tau. Asadar, in cazul unui interviu nu ar trebui sa fii lasat prea mult in sala de asteptare. In cazul in care ai fost ales, sa nu fii lasat prea mult pana sa fii anuntat de decizie sau macar sa ti se spuna ca esti una dintre persoanele avute in vedere.
TU ESTI RESPONSABIL PENTRU:
SA NU APLICI LA UN JOB DACA NU INDEPLINESTI CERINTELE
Cand citesti un anunt de angajare, fii atent la care cerinte sunt obligatorii si care optionale. Poti aplica la un job chiar daca nu indeplinesti toate cerintele, dar daca angajatorul spune “ nu aplica decat daca indeplinesti o anumita cerinta” ar trebui sa faci intocmai cum ti se spune, pentru ca altfel nu ai face altceva decat sa pierzi timpul angajatorului citind un CV ce nu se potriveste profilului.
Din pacate, la noi, din cauza unei competivitati mari si a unei rate a somajului mare, candidatii aplica la toate joburile chiar si la cele complet nepotrivite lor.
SA SPUI ADEVARUL IN CV SI LA INTERVIU
Minciunile au un mod de a te prinde din urma. Daca minti in CV, este posibil ca la interviu sa fii descoperit. Daca nu vei fi descoperit si vei continua sa minti si la interviu, este posibil sa fii descoperit dupa ce vei fi angajat. Si risti sa fii concediat ulterior. Sau nu vei fi descoperit, dar vei fi pus in situatia sa nu faci fata la locul de munca.
SA AJUNGI LA TIMP LA INTERVIU
Cand intarzii la interviu, nu doar ca nu da bine in fata angajatorului, dar poti da peste cap si programul lor. Plus ca risti ca intervievatorul sa se enerveze si sa iti amane interviul sau chiar sa-l anuleze. Incearca sa iti iei o marja de timp in plus, pentru a evita situatiile neprevazute din trafic. Daca chiar a aparut o problema si vei intarzia anunta telefonic intervievatorul.