Stadiul de predare locuinta. Predare la rosu, la gri, la alb sau la cheie

Predare locuinta

Atunci cand vine vorba de anunturi imobiliare am observat ca apar termeni de predare precum predare la rosu (in cazul caselor), predare la gri, predare la alb sau predare la cheie.

Predare la rosu

Locuinta care se preda la rosu este complet nefinisata. O locuinta la rosu are doar usa de la intrare si ferestre termopan, peretii interiori sunt tencuiti si atat, peretii exteriori sunt sau nu finisati, depinde de constructor in mare parte si de intelegerea lui „la rosu”. Instalatia electrica sau sanitare nu este realizata. Nici un alt fel de finisaj nu este realizat in cazul unei predari la rosu.

Varianta de predare la rosu este preferata in special la case, unde cumparatorul prefera sa isi faca propriile instalatii dar si din considerentul preturlui, care este mult mai scazut.


Predare la gri

Locuinta predata la gri este doar tencuita pe interior, are instalatia electrica si sanitara, bransamentul la gaze, centrala, geamuri, calorifere si usa de acces in locuinta.

Cumparatorul urmeaza sa isi achizitioneze parchetul, gresia, faianta, usi de interior, obiectele electrice si cele sanitare.


Predare la alb

Imobilul predat la alb vine cu cateva facilitati in plus fata de cel predat la gri. Predarea la alb presupune peretii interiori tencuiti si dati cu glet (in functie de constructor, una sau doua maini). Tot in functie de constructor, predarea la alb poate sa fie includa chiar si vopseaa lavabila sau tinci-ul pe pereti.

Predarea la alb si la gri sunt cele mai intalnite forme de acceptare al unei locuinte (in special apartamente) din considerent financiar si pentru ca fiecare proprietar isi mai poate face in regie proprie o parte din finisaje.


Predare la cheie

Predarea la cheie presupune tot ce inseamna predare la alb dar include si prize, corpuri de iluminat, gresie, faianta, parchet.

De principiu, baia vine complet utilata, cu cada, wc, lavoar. Mobilierul de bucatarie nu este inclus.


In functie de fiecare constructor acesti termeni de predare la gri, la alb, la cheie pot varia, dar in mare respecta termenii de mai sus.

Cumparatorul trebuie sa stie ca aducerea unui imobil de la gri la cheie consta undeva intre 10% si 20% din valoare locuintei.

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *